Uncategorized

Oppskriftsonsdag – fastelavensboller med pasjonsfruktcurd

På Søndag er det fastelaven, og tradisjonen tro innviterer vi til fastelavensboller. Fastelaven marekerer siste søndag før fasten, og er en søndag vi spiser mye søtt – før vi må unnlate det i hele 40 dager frem til påskedag.
IMG_9943

Dette innlegget handler dessverre ikke om selve bollene. Alle har sin favorittoppskrift på boller – en type som fungerer for dem. om det s er med eller uten gluten. Men jeg tenkte jeg skulle fokusere litt på hva vi putter inni bollene denne søndagen. For fastelavensboller er tross alt ikke bare boller – det er boller med deilig fyll. Det vanligste i Norge er å fylle bollene med pisket krem og syltetøy, og dette er en sikker suksess. Hvis du i tillegg tilsetter bittelitt vanilje i kremen, enten med vaniljesukker, vaniljessens eller et par  vaniljefrø, så hever du smaksopplevelsen ett hakk opp. Ett annet alternativ er å bruke vaniljekrem – enten en du har kjøpt ferdig på butikken, eller en du lager helt sel – etter for eksempel denne laktosefrie oppskriften her. Denne kan også vendes inn i en ferdigpisket krem, for å få en litt mildere variant.

Så er det syltetøyet da – også her er det mange varianter; kjøpt eller egenrørt jordbær- eller bringebærsyltetøy eller kanskje en curd – som er det som kommer på oppskriften under her.

De fleste av oss har prøvd lemoncurd – eller sitroncurd på norsk, en av hovedsmakene i sitronmarengspai. Jeg kom til å tenke på at pasjonsfrukt måtte pase yppelig til curd, og bestemte meg for å lage en passjonsfrukt curd, til å ha med fastelavensbollene i år.

IMG_9936

Du trenger;
12 pasjonsfrukt
150 g melis
125 g usaltet smør i biter
2 eggeplommer
2 egg
2 ts maizena

fremgangsmåte;
skrap pasjonsfruktkjøttet ut fra alle fruktene i en bolle. Bruk stavmikser og pulser innholdet et par ganger, slik at fruktkjøttet løsner fra steinene. Press innholdet igjennom en sil, og putt fruktkjøttet uten steiner i en kasserolle. Tilsett alle andre ingredienser og sett på lav varme. Rør rundt til blandingen tykner og du oppnår en fin konsistens (som et tykkere syltetøy). Slå ikke opp varmen, da for høy varme vil gjøre at egget koagulerer og gir usmak i curden. Hell i ønsket oppbevaring og sett i kjøleskapet. Curden kan serveres når den er helt kald.

 

IMG_9941

Kristines Krok på ferie

I dag reiser jeg og min mann, Herr Høyt Skum, på ferie. Etter tre dager i Miami skal vi tibake dit alt startet – nemlig Orlando, Florida. Det er snart fem år siden vi kom hjem fra Orlando, etter å ha bodd der i et år. Dette er første gang vi reiser tilbake sammen.

 

5852_141518275560_341612_n

Hva er vel mer passende når man skal på ferie dit alt startet, enn et bilde fra den tiden da alt startet.  22 år, fresh og nyforelska! håper å gjennvinne litt av både fresheten og nyforelskelsen med denne turen

 

Superjenta!

Det er karnevaltid, og jenta mi skulle få velge hva hun skulle gå kledd ut som på barnehagens festdag. Førstevalget var natuligvis prinsesse. Siden hun gikk som prinsesse i fjor, fikk jeg overtalt henne til å velge noe annet. Valget var klart – hun skulle være “super mamma” ; “akkurat som deg mamma”. Da hadde jeg ikke noe valg, jeg måtte lage superdrakt til henne. Siden jeg ikke hadde noen oppskrift , tegnet jeg en oppskrift på matpapir etter kroppen hennes, og klipte ut i rødt og blått stoff. Jeg lastet ned dette supermannmerket og Broderterte det på et tjukt broderipapir. Så festet jeg strykemerkelim på baksiden og festet den på drakta. Jeg festet så gule skråbånd rund hals- og armåpningene, og rundt livet. Tilslutt laget jeg en kappe som jeg festet bak i nakken med trykkknapper.

øl, øl , øl , øl??

Mannen min, forfatteren bak bloggen Høyt Skum, kommer med egen ølbok i høst, og i den anledning skal jeg skape en kolleksjon som tar for seg øl. Det skal være plagg til både voksne og barn som spiller på forskjellige typer øl, og på det å brygge øl. Jeg har begynt sånn smått med utviklingen, og har til nå prototype til tre forskjellige produkter – disse kan dere se bilder av på instagram kontoen min. Men jeg trenger fler ideer og fler ting og lage. – Hva ville du kjøpt som var ølrelatert?

 

Årets julegaver – 1

Det første innlegget i serien Årets Julegave er denne kjolen til min søster. Hun er ti år, og før jul ba jeg min mor om å ta mål av henne, slik at jeg kunne sy en kjole spesielt til henne. Denne kjolen er altså sydd etter eget hode, eller eget design for å kalle det det, uten noen form for oppskrift. Stoffene som er brukt er Tildastoff, samt skråbånn fra Stoff og Stil og blonder fra en selger på ebay.

Kjole

Kjolen er relativt enkel, med en mønstrete overdel, og et skjørt sydd med to winerlegg, ett forran og ett bak. Den har også en skjult glidelås i venstre side. Kjolen er som nevnt over sydd etter mål og passet mottakeren perfekt.

%d bloggers like this: