Oppskriftsonsdag – fastelavensboller med pasjonsfruktcurd

På Søndag er det fastelaven, og tradisjonen tro innviterer vi til fastelavensboller. Fastelaven marekerer siste søndag før fasten, og er en søndag vi spiser mye søtt – før vi må unnlate det i hele 40 dager frem til påskedag.
IMG_9943

Dette innlegget handler dessverre ikke om selve bollene. Alle har sin favorittoppskrift på boller – en type som fungerer for dem. om det s er med eller uten gluten. Men jeg tenkte jeg skulle fokusere litt på hva vi putter inni bollene denne søndagen. For fastelavensboller er tross alt ikke bare boller – det er boller med deilig fyll. Det vanligste i Norge er å fylle bollene med pisket krem og syltetøy, og dette er en sikker suksess. Hvis du i tillegg tilsetter bittelitt vanilje i kremen, enten med vaniljesukker, vaniljessens eller et par  vaniljefrø, så hever du smaksopplevelsen ett hakk opp. Ett annet alternativ er å bruke vaniljekrem – enten en du har kjøpt ferdig på butikken, eller en du lager helt sel – etter for eksempel denne laktosefrie oppskriften her. Denne kan også vendes inn i en ferdigpisket krem, for å få en litt mildere variant.

Så er det syltetøyet da – også her er det mange varianter; kjøpt eller egenrørt jordbær- eller bringebærsyltetøy eller kanskje en curd – som er det som kommer på oppskriften under her.

De fleste av oss har prøvd lemoncurd – eller sitroncurd på norsk, en av hovedsmakene i sitronmarengspai. Jeg kom til å tenke på at pasjonsfrukt måtte pase yppelig til curd, og bestemte meg for å lage en passjonsfrukt curd, til å ha med fastelavensbollene i år.

IMG_9936

Du trenger;
12 pasjonsfrukt
150 g melis
125 g usaltet smør i biter
2 eggeplommer
2 egg
2 ts maizena

fremgangsmåte;
skrap pasjonsfruktkjøttet ut fra alle fruktene i en bolle. Bruk stavmikser og pulser innholdet et par ganger, slik at fruktkjøttet løsner fra steinene. Press innholdet igjennom en sil, og putt fruktkjøttet uten steiner i en kasserolle. Tilsett alle andre ingredienser og sett på lav varme. Rør rundt til blandingen tykner og du oppnår en fin konsistens (som et tykkere syltetøy). Slå ikke opp varmen, da for høy varme vil gjøre at egget koagulerer og gir usmak i curden. Hell i ønsket oppbevaring og sett i kjøleskapet. Curden kan serveres når den er helt kald.

 

IMG_9941

Post navigation

Legg igjen en kommentar

%d bloggers like this: